Binnen Scouting werken we met 8 activiteitengebieden die voor elke speltak gelijk zijn. Door het werken met activiteitengebieden brengen we variatie in het programma aan. Elk activiteitengebied bestaat uit een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar passen. Er zijn 8 activiteitengebieden de deze indeling is in iedere speltak hetzelfde. Per speltak wordt invulling gegeven aan deze activiteiten, passend bij de leeftijd van de jeugdleden. Niet elke activiteit zal in elke Speltak evenveel aandacht krijgen.

Uitdagende Scoutingtechnieken

Bij Scouting worden nog allerlei technieken gebruikt, ouder en nieuwe. In het activiteitengebied Uitdagende Scoutingtechnieken zijn activiteiten opgenomen waarbij bepaalde technieken nodig zijn. Hierbij kun je denken aan: hakken, stoken, kaart en kompas lezen, routetechnieken, pionieren, primitief koken en kamperen.

Buitenleven

Bij buitenleven denk je eerst aan natuur. Dat is buien en veel activiteiten van Scouting vinden buiten plaats. In dit activiteitengebied vind je activiteiten rondom het beleven van de natuur en overleven in de natuur, zoals survival, kennis van plant en dier, milieu, natuurbeheer en weer.

Expressie

Expressie zijn alle creatieve dingen die je doet waarbij je iets laat zien van jezelf. Dit kan zijn in een tekening, een foto, een verhaal of muziek. Of in dansen, filmen, handvaardigheid, toneel spelen of allerlei knutselwerken.

Sport en spel

Sport en spel is een activiteitengebied met heel veel mogelijkheden. Hier kun je veel verschillende soorten spellen en sporten doen, zoals postenspellen, renspellen, gezelschapspellen, teamspellen en sporten.

Identiteit

Iedereen is anders. Je hebt je eigen voorkeur, dingen waar je goed in bent en waar in je gelooft. Bij het activiteitengebied identiteit kom je hier meer over te weten.

Samenleving

Iedereen maakt deel uit van de samenleving. Met de activiteiten die bij dit activiteitengebied horen, kom je meer te weten over de omgeving oom je heen, over het culturele erfgoed in Nederland en kun je ook iets betekenen voor de samenleving door er iets voor te doen.

Internationaal

Scouting is een internationale, wereldwijde organisatie. Bij het activiteitengebied Internationaal doe je dan ook activiteiten waar bij je meer te weten komt over Scouting wereldwijd en anderen culturen. Of je doet mee aan een internationale uitwisselingen.

Veilig en gezond

Als scout wil je natuurlijk wel gezond blijven. Bij het activiteitengebied Veilig en Gezond ga je aan de slag met koken, hygiëne, EHBO, veiligheid en ook omgaan met elkaar. Je wilt je immers ook veilig voelen in de groep.